Güncel

Dem Partili Celal Fırat “Kanal İstanbul”, “çılgın projesini” sordu

 Dem Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, “Kanal İstanbul”, “çılgın projesini" Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a "Kanal İstanbul güzergâhında yer alan 34 taşınmazı satışa çıkardığı öğrenilmiştir" dedi.

 Dem Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat,  “Aşağıda belirtilen sorularımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. Maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim” diyerek;
 “AKP iktidarının, uzmanların ve yaşam savunucularının tüm itirazlarına karşın “çılgın proje” diye adlandırdığı “Kanal İstanbul” projesinin deyim yerindeyse yapı taşları santim santim döşeniyor. Deprem tehlikesinin yanı sıra ekoloji ve deniz bilimi açısından da birçok tahribata yol açacağına yönelik uyarılarda bulunulan projenin güzergâhındaki taşınmazlar kamu eliyle satılmaya devam ediliyor.
AKP’li Arnavutköy Belediyesinin sözde Kanal İstanbul güzergâhında yer alan 34 taşınmazı satışa çıkardığı öğrenilmiştir. Bu taşınmazlar Durusu, Haraççı, Taşoluk, Boğazköy, Hadımköy, Bolluca ve Ömerli mahallelerinde yer almaktadır.
Bunun yanı sıra Arnavutköy’de hiçbir kural tanımadan Boyalık, Dursunköy, Baklalı, Yassıören Mahallelerinde doğa ve ekoloji tahribatı yapılarak tarım alanlarına, meralara konutlar inşaat yapımları bütün hızıyla devam ediliyor” inşaatı devam eden yapıları özetledi.
Fırat, “Aynı bölgede “Kanal İstanbul” adı altında; yoksul halkın kendi çoluk çocuğunun rızkından feragat ederek, kendi emekleri ve alın teriyle aldığı arazilerde inşaat yapmalarına izin verilmezken köylünün, çiftçinin ve yoksulun arazisinden % 42 kesinti yapılarak kestiği arazileri birleştirip oluşturulan bölgelere de toplu konut yapılarak ticari alana dönüştürmek istendiği görülmektedir. Yoksul halkın, köylünün, çiftçinin kalan yüzde % 58’lik arazilerinin her bir kısmını farklı parsellere atarak elverişsiz hale getirmekte ve inşaat yapımına olanak tanınmamaktadır” dedi. ve sorularını şu şekilde iletti:
 Bu bağlamda;
 1. Arnavutköy’de Boyalık, Dursunköy, Baklalı, Yassıören Mahallelerinde yapılan konutlar hangi yerli veya yabancı şirketler eliyle yapılmaktadır?
 2. Bu yapılan inşaat konut projelerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının ve Arnavutköy Belediyesinin görüş veya onayı alınmış mıdır?
3. Arnavutköy’de yoksul halkın arazilerinden kesinti yapılarak konut yapımına başlanırken, arazileri parçalanmış mahalle sakinlerine bu hak neden tanınmamaktadır?
 4. Arnavutköy Belediyesi taşınmazları neden satışa çıkarmıştır? Bu taşınmazların gerçek bedeli ne kadardır?

 5. Geçen dönem 150 milyon TL’ye TOKİ’ye satılan 600 dönüm arazinin, ödenmeyen 50 milyon TL’si için 200 dönüm iade edilmesi gerekirken, 67 dönüm iade edildiği yönündeki iddialar incelenecek midir?

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu