Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyinde yer alan Dahiye’de Hizbullah tarafından kullanılan taşınabilir çağrı cihazlarının patlaması sonucu yüzlerce Hizbullah militanı yaralandı.
Reuters’a konuşan bir güvenlik kaynağı, Hizbullah’ın iletişim kurmak için kullandığı seyyar çağrı cihazlarının patlaması sonucu yüzlerce Hizbullah savaşçısının yaralandığını söyledi. Lübnan’ın güneyinde de çağrı cihazlarının patladığını aktaran güvenlik kaynağına göre Hizbullah’ın savaşçılar ve sağlık görevlileri arasında ağır yaralılar var. Güvenlik kaynağı, Lübnan’ın güneyinde de cihazların patladığını sözlerine ekledi.
Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, ülke genelinde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması nedeniyle biri çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 200 kadarı ağır yaklaşık 2800 kişinin yaralandığını belirtti. Bakan Ebyad, yaralanmaların çoğunun “el veya karın bölgesinde gerçekleştiğine” dikkat çekerken, yaralılardan 200’ünün durumunun ağır olduğunu belirtti.
Lübnan Sağlık Bakanlığı’na bağlı kriz operasyon merkezi, acil servislere getirilen çok sayıda yaralıyla başa çıkmak için tüm sağlık çalışanlarının hastanelerine dönmeleri talimatını verdi.
Reuters’e kimliğinin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir Hizbullah yetkilisi, çağrı cihazlarının patlamasının, örgütün İsrail’le yaklaşık bir yıldır devam eden çatışmasında maruz kaldığı “en büyük güvenlik ihlali” olduğunu dile getirdi.
Reuters muhabiri, başkent Beyrut’un güney banliyölerinde panik havası olduğunu, ambulansların hızla yaralılara yetişmeye çalıştığını, insanların tanıdıklarının yaralanıp yaralanmadığını kontrol etmek için binaların girişlerinde toplandıklarını bildirdi. Bölge sakinleri ilk patlamalardan 30 dakika sonra bile patlamaların devam ettiğini söyledi.
Lübnan Hizbullahı, ülke genelinde mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarının patlamasından İsrail’i sorumlu tutarak bu saldırıya karşılık vereceğini duyurdu. Lübnan Hizbullahı, yaptığı yazılı açıklamada, “yürüttükleri araştırma ve ellerindeki bilgilerin ışığında ülke genelinde sivilleri de hedef alan çağrı cihazlarının patladığı saldırıdan tamamıyla İsrail’i sorumlu tuttuğunu” kaydetti. Açıklamada, İsrail’in “bu günahkar saldırı için ister beklesin ister beklemesin hakkı olan cezayı alacağı” belirtildi.
Lübnan hükümetinden yapılan açıklamada, “İsrail’in canice saldırısının Lübnan’ın egemenliğinin ciddi ihlali ve her anlamda suç olduğu” vurgulandı. Açıklamada, Lübnan hükümetinin “devam eden bu suçla ilgili sorumluluklarını almaları için ilgili ülkeler ve Birleşmiş Milletlerle derhal tüm temasları kurduğu” belirtildi.
Haaretz gazetesinde yer alan haberde, Lübnan’daki patlamaların ardından İsrail hükümetinin “acil toplantı” istediği belirtildi. Bu doğrultuda üst düzey güvenlik yetkililerinin hükümet yetkilileriyle “acil toplantıya” çağrıldığı ifade edildi.
İsrail yönetiminden henüz konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.
NYT: Çağrı cihazları, Hizbullah liderlerinden gelmiş gibi görünen mesajların ardından patladı
Hizbullah, üyelerinin de öldüğü ve yaralandığı saldırıdan İsrail’i sorumlu tutarken, infilak eden taşınabilir çağrı cihazlarını ürettiği iddia edilen Tayvan merkezli Gold Apollo şirketi, cihazları kendilerinin üretmediğini, kendi markalarını kullanma yetkisi olan BAC şirketinin ürettiğini savundu.
ABD’nin The New York Times (NYT) gazetesi, söz konusu ‘operasyon’ konusunda bilgilendirilen ABD’li ve diğer yetkililere dayandırdığı haberinde, İsrail’in çağrı cihazlarının içine küçük miktarlarda patlayıcı yerleştirdiği iddiasını gündeme getirdi. Çağrı cihazlarının Gold Apollo’dan sipariş edildiği iddiasının yinelendiği haberde, cihazların Lübnan’a ulaşmadan çok önce üzerlerinde oynandığı belirtildi. Buna göre, sevkiyatın içinde AR924’ün yanı sıra üç diğer Gold Apollo çağrı cihazı modeli de bulunuyordu.
Buna göre, ağırlığı 30 ile 60 gram arasında değişen patlayıcı madde, her bir çağrı cihazının bataryasının hemen yanına yerleştirilmişti. İddiaya göre, patlayıcı maddenin uzaktan infilak ettirilebilmesi için cihazların içine bir tür şalter ya da anahtar da eklenmişti.
Habere göre, iki yetkili, Lübnan saatiyle 15.30’da çağrı cihazlarına Hizbullah liderliğinden geliyormuş gibi görünen mesajların geldiğini anlattı. İddiaya göre, bu mesaj, cihazlardaki patlayıcıları da aktive etmiş oldu. Üç yetkilinin paylaştığı bilgilere göre, çağrı cihazları infilak etmeden saniyeler önce ‘bip’ sesi çıkaracak şekilde programlanmıştı.
Gazeteye değerlendirmede bulunan bağımsız siber güvenlik uzmanları da patlama görüntülerini inceledikten sonra, patlamaların şiddeti ve hızının bir çeşit patlayıcı maddeye işaret ettiğini belirtti. Europol siber suçlar danışmanı ve araştırmacı Mikko Hypponen, “Bu çağrı cihazları, muhtemelen bu tür patlamalara sebep olacak şekilde modifiye edilmiş. Patlamanın boyutu ve gücü, bunun sadece batarya ile ilgili olmadığını gösteriyor” dedi.