Diyarbakır, Mardin, Urfa, İzmir ve Ankara’da barolar seçim sistemlerine yapılmak istenen müdahaleye karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Ortak açıklamada avukatların sokağa çıkacakları söylendi.
Urfa
Urfa’da yapılan açıklamaya kentin Baro Başkanı Abdullah Öncel ile çok sayıda avukat katıldı. Düzenleme ile avukatlar ve yurttaşların savunmasız bırakılacağını belirten Öncel, tasarının geri çekilmemesi durumunda her türlü demokratik haklarını kullanacaklarını vurguladı. Baroların aynı zamanda tüm yurttaşların örgütü olduğunu söyleyen Öncel, “Erkek şiddetine karşı kadınların, istismara maruz kalan çocukların yanında olduğumuz için, yine Hasankeyf’in, Munzur’un, Selda Gölü’nün, Kaz Dağları’nın, Dipsiz Gölün, derelerin, ovaların, denizlerin ve hayvanların avukatlığını yaptığımız için hedefteyiz. Yine işkence ve kötü muameleye karşı olduğunuz için, kayyum atanmasına karşı olduğumuz için, savaşa karşı barış dediğimiz için, tek elde toplanan yasama, yürütme ve yargı pratiğine karşı yargı bağımsızlığını savunduğumuz için hedefteyiz” diye konuştu.
Mardin
Mardin Barosu, baro binasında açıklama yaptı. Açıklamaya, Mardin Baro Başkanı İsmail Elik ve çok sayıda avukat katıldı. Toplumun ve bireylerin şiddet ve nefret içermeyen görüşlerini serbestçe ifade etmesini istediklerini ifade eden Başkan Elik, “Basının özgür bir şekilde faaliyet göstermesini talep ediyoruz. Halkın iradesini hiçe sayıp belediyelere kayyım atanmasına karşı çıkıyoruz ve tüm siyasi partilerin eşit koşullarda siyaset yapmasını, siyasi aktörlerin siyasi faaliyetlerinden dolayı hapsedilmesine itiraz ediyoruz. Bundan dolayı hedef alınıyoruz. Avukatları ve yurttaşları savunmasız bırakacak bu yasa tasarısı geri çekilmelidir” diye seslendi.
Ankara
Ankara Barosu, kentteki adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, hükümetin gündemindeki değişikliklere ilişkin, “Öncelikle avukatların yalnızlaştırılması, devamında ise ülke üzerinde yaşayan her bireyin savunmasız bırakılmasıdır. Adaleti adalet yapan tüm ilkelerin felsefesi insan onuru ise insan onurunun yeryüzünün güçlülerine karşı teminatı da avukatlardır ve devletin temeli olan adaletin sağlanması için inşa edilen binalar, içinde bağımsız barolar ve avukatlar olmadığı zaman bir infazhaneden farksızdır” ifadelerini kullandı.
Diyarbakır
Diyarbakır Barosu, değişikliğe karşı Tahir Elçi Konferans Salonu önünde açıklama yaptı. Açıklamaya, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun’un yanı sıra çok sayıda avukat katıldı. Baro Başkanı Cihan Aydın, değişiklik öngören girişimlerin son günlerde giderek arttığına dikkati çekerek, barolar, TBB ve akademisyenlerden oluşturulan bir komisyon tarafından hazırlanacak tasarının müzakere edilmesi için önerilerini sunduklarını, ancak bu önerilerin karşılıksız kaldığını ifade etti. Aydın, OHAL sürecinden başlayarak giderek artan bir hızla tüm toplumsal muhalefet örgütlerinin KHK’lar ile susturulmaya çalışıldığını, şimdi ise baro ve avukatların hedefte olduklarını söyledi.
Van
Van’da da, AKP’nin baroların yapısında ve seçim sistemlerinde değişiklik öngören yasa hazırlığına ilişkin açıklama yapıldı. Van Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda yapılan açıklamaya çok sayıda avukat katıldı. Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar, barolar ve avukatların susturulmak istendiğini işaret ederek, “Güçsüzlerin, yoksulların, mazlumların ve bütün ötekileştirenlerin avukatlığını yaptığımız; hukukun üstünlüğünü ve hukuk devleti ilkesini savunduğumuz için hedefteyiz” dedi.
İzmir
İzmir Barosu, tasarıya ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Gerçek niyetin, demokrasinin ve hak arama özgürlüğünün güvencesi, her kesimin hak savunucusu, doğanın ve hayvanların sesi, yargının tek sivil ve ele geçirilememiş parçası olan baroları susturmak olduğunu biliyoruz” denilen açıklamada, “19 Mayıs ve 1 Haziran bildirilerimizde ortaya koyduğumuz kararlılık içerisinde meslektaşlarımıza ve halkımıza verdiğimiz sözün arkasında durarak eylemlilik sürecinin başladığını ilan ediyoruz” denildi.