Ağır ekonomik krizin içerisinde olan ve bunu dile getirmekten her durumda kaçınan iktidar, halkın cebindeki kuruşu dahi almanın hesaplarını yapıyor. Vergi üstüne vergi getiren, ‘yetmez’ verginin de vergisi alınan ülkede şimdi de hayvancıların meralarına göz dikildi. Meraları paralı hale getirecek olan genelge Kırklareli Valiliği tarafından yayınlandı.
Tarım ve hayvancılık, girdi maliyetleri, sayısız vergi ve pazarın bir aracılar ağı üzerinden tekelleşmesiyle yıkımın eşiğindeyken bu sefer de meralarda hayvan otlatmanın paralı hale gelmesiyle karşı karşıya.
Meraları her türlü yağmaya açanların bu yaklaşımının ilk adımı Kırklareli Valiliğince atıldı. Valilik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, köylünün ortak kullanım alanı olan mera, kışlak ve yaylaklarda hayvan otlatanlardan hayvan başına para alınacağını duyurdu.
Avukat Onur Cingil’in Kırklareli Valiliği İl Tarım Orman Müdürlüğü tarafından dağıtım yerlerine gönderilen “Mera Otlatma Planı”nı paylaşmasıyla ortaya çıkan bu soygunculuğa göre 2020 yılına ait büyükbaş hayvan otlatma bedeli 10 TL, küçükbaş hayvan otlatma bedeli ise 2.25 TL olarak belirlendi. Ayrıca sadece hayvan başına ücret almakla da sınırlı değil soygunculuğun çapı. Yayınlanan resmi yazıya göre hayvancılar artık köy meralarında istedikleri kadar hayvan otlatamayacaklar. Belirlenen sayının (kullanım hakkının) üzerinde hayvan otlatan hayvancılara ceza kesilecek.
Sözkonusu yazı şöyle:
… Bakanlığımız Mera, Yaylak ve Kışlaklarda Otlatma Yönetimi Uygulama Esasları Genelgesi doğrultusunda İl Mera Komisyonu’nun 27.02.2020 tarihli toplantı kararı ve Valilik oluru ile ilimizde mera alanlarının 2020 otlatma döneminin 1 Mayıs 2020-30 Ekim 2020 tarihleri arasındaki süre, dinlendirme döneminin 1 Kasım 2020, 30 Nisan 2021 tarihleri arasındaki süre olarak, 2020 yılında otlatma bedellerinin büyükbaş hayvan başına 10.00 TL, küçükbaş hayvan başına 2.25 TL, otlatma hakkının üstünde hayvan otlatanlardan alınacak ceza bedelinin her fazla hayvan için üç katı olarak belirlenmiştir.
Meralarımızdaki baskının ortadan kaldırılarak tahribatın önlenmesi amacıyla belirtilen kurallara uygun şekilde kullanılmasının, otlatma kurallarına riayet edilmesinin , otlatma bedelleri konusunda Mera Kanunu’nun 26. Maddesi hükümlerine göre hareket edilmesinin, kurallara riayet etmeyenler hakkında Mera Kanunu’nun 27. Maddesi hükümlerine göre işlem yapılacağının Belediye Başkanları, Köy Muhtarlıkları ve çiftçilerimize duyurulması hususunda bilgi ve gereğini rica ederim
Valilik: 81 ili kapsamakta, zaten vardı, gelir meraların iyileştirilmesinde kullanılacak!
Kırklareli Valiliği, haberin medyada yayılmasının ardından bir açıklama yaptı. Söz konusu uygulama ile ilgili yasanın aslında 1998 yılında çıkarıldığını ve 81 il için geçerli olduğunu vurgulayan valilik, “Söz konusu haberlerde Kırklareli’nin bu uygulamayı gerçekleştiren ilk ve tek il olduğu ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır. Buradan elde edilen gelir de meraların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır.” ifadelerini kullandı.