Öğrenci Veli Derneği, yüz yüze eğitime geçilmesinin ardından geçen beş haftanın raporunu açıkladı. Rapora göre okullarda salgın yayılımı artarken, Kocaeli’de en az 98 sınıf, Mersin’de en az 80 sınıf, Çanakkale’de en az 68 sınıf, Bolu’da en az 32 sınıf karantinada altına alındı.
İstanbul’a dair verilerde ise tablonun ciddi olduğu belirtilirken, İstanbul’da Kadıköy, Ümraniye ve Üsküdar’da en az 92, Kartal ve Maltepe’de en az 58 sınıf olmak üzere en az 150 sınıfın karantinada olduğu ifade edildi.
Aynı zamanda raporda, Kartal Türk Kızılayı Anadolu Lisesi’nde 9 öğretmene, okul öğretmenlerinin yüzde 15’ine pozitif tanısı konulduğu, en az 150 öğrenci temaslı ve 5 sınıf karantinaya alındığı belirtildi.
Kartal Süleyman Demirel Anadolu Lisesi’nde 16 öğrenciye pozitif tanısı konulduğu, en az 189 öğrencinin temaslı ve 8 sınıfın karantinada olduğu raporda bildirildi.
Veli-Der raporda, karantinaya alınan sınıfların artmasına rağmen sınavlar ve ders içerikleriyle ilgili bir düzenleme yapılmadığını vurgulanarak şunlar ifade edildi:
“Öğrenme kayıpları dikkate alınarak öğretim programları ve ders içeriklerinde düzenlemeye gidilmediği için birinci sınavlar sonucunda ciddi bir ‘başarısızlık’ oluşacaktır. Bu durumun okul terkini tetikleme riski olduğu unutulmamalıdır. Bu konu ile ilgili acil düzenlemeler yapılmalıdır.”
Havaların soğumasıyla birlikte pencerelerin ve kapıların kapanmaya başladığı, havalandırma sisteminin olmamasından kaynaklı ise salgın açısından riski artırdığı ifade edildi.
Raporun devamında, ekonomik krizin derinleştiği ifade edildi. Çocukların da bu durumdan olumsuz etkilendiğini, tüm öğrencilere ücretsiz sabah kahvaltısı ve öğle yemeği verilmesini, ücretsiz su sağlanmasını talep etti. Aynı zamanda Veli-Der, karantinaya alınan sınıflarda çocuklarda pozitif vakaların çıkmasıyla birlikte velilerde de pozitif vaka artışı olduğunu, pozitif tanısı konulan ve karantinaya alınan sınıflarda çocukların bu zor dönemlerinde ebeveynlerine ihtiyaçlarının olduğunu, karantinaya alınan tüm sınıflarda karantina süresince ve pozitif tanısı konulan çocukların tedavileri süresince, çalışan tüm velilere ücretli izin hakkı verilmesini istedi.
Son olarak, haftalardır okullarda, okul önlerinde, sokaklarda, yaşamın her alanında çocukların eğitim hakkı ve geleceği için mücadele ettikleri ifade edildi. Yetkililer salgında yüz yüze eğitimin 5. haftasında bir kez daha uyarılarak şunlar ifade edildi:
“Çocuklarımızın, eğitim emekçilerinin sağlığından, haklarından; çocuklarımızın yüz yüze eğitim, kamusal eğitim hakkından sorumlusunuz.”