MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den dikkat çekici bir açıklama geldi: “Seçim barajının yüzde 5 mi, yüzde 7 mi olsun tartışmaları lüzumsuz emek ziyanıdır. Nitekim baraj konusundaki arayış ve çalışmalar bu açıklamayla noktalanmış ve Cumhur İttifakı’nın baraj kararı yüzde 7 olarak tescillenmiştir. Artık başka bir değerlendirmeye de gerek kalmamıştır.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Bosna Hersek ve Karadağ ziyaretinin ardından barajın yüzde 7 olacağını açıklamıştı. AKP ile MHP’nin ortaklaşmasından oluşan Cumhur İttifakı, son anketlere göre yüzde 50 barajını da aşamıyor.
NE OLMUŞTU?
12 Eylül 1980 askeri darbesinin ürünü seçim barajı, Türkiye’de onlarca yıldır uygulanıyor. Dünyanın birçok ülkesinde seçim barajı yüzde 0 ile 5 arasında değişirken Türkiye’de yüzde 10 olarak kabul edildi ve sürdürüldü.
Bugünün iktidar ortakları başta olmak üzere pek çok parti yüksek bulunmasına rağmen yüzde 10 seçim barajını savundu. Özellikle de milliyetçi partiler, Halkları Demokratik Partisi (HDP) ve benzeri partilerin, mecliste temsil edilmemesi gerektiğini savunarak seçim barajının düşürülmesine karşı çıktı.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), bazı konularda olduğu gibi seçim barajına da bir “beka” sorunu gözüyle baktı.
Önce Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan’dan açıklama geldi. Erdoğan, “Barajla ilgili olarak şu anda belirgin hale gelen aslında yüzde 7 ama bu konuda Cumhur İttifakı olarak MHP’li arkadaşlarımızın nihai kararını bizim arkadaşlarımız henüz almış değiller” dedi.
Erdoğan’dan sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de adeta son noktayı koydu ve “Cumhur İttifakı’nın baraj kararı yüzde 7 olarak tescillenmiştir” dedi.